Apple ar fi avut planuri in privinta celor de la Qualcomm cu mult timp inainte sa dea in judecata compania

Se pare ca Apple a avut in plan sa ia masuri impotriva celor de la Qualcomm inca dinainte sa depuna plangere impotriva furnizorului de modemuri si procesoare. Dupa cum bine stim, saptamana trecuta, Apple si Qualcomm si-au rezolvat, pe cale amiabila, litigiul dintre cele doua companii, in plin razboi juridic. Incheind un conflict intre cele doua companii care dura de mai bine de 2 ani de zile. In plin proces, exact in momentul in care avocatii celor doua companii se aflau in fata instantei unui tribunal de judecata in California de Sud, fix in acel moment a aparut o conferinta de presa comuna in care s-a anuntat marea impacare si viitorul parteneriat intre cele doua companii. Totul de dragul unui iPhone cu conexiune 5G, din moment ce Intel nu a reusit sa dezvolte un astfel de modem, iar cei de la Apple isi pierdeau rabdarea pe zi ce trece, riscand sa lanseze unul in 2021. Foarte tarziu, avand in vedere ca unele companii precum Samsung, Huawei, LG sau Motorola vor lansa sau au lansat deja astfel de smartphone-uri.

Acest lucru reiese din documente obtinute de cei de la Qualcomm, pe care compania le-a pregatit pentru procesul in care cele doua companii se pregateau sa se intalneasca in instanta. Aceste documente au fost facute publice recent.

Trecerea la Intel, planificata inca din 2014

In septembrie 2014, un document de la Apple intitulat “Scenarii viitoare QCOM” detaliaza modul in care compania ar putea exercita presiune asupra celor de la Qualcomm, inclusiv prin colaborarea cu Intel pentru modemurile 4G pe iPhone. Apple si partenerii sai de fabricație nu au depus plangere in instanta impotriva celor de la Qualcomm decat doi ani mai tarziu. O a doua pagina a acestui document, intitulata “QCM – Optiuni si recomandări (2/2)”, a aratat ca Apple a considerat ca este un lucru “benefic sa asteptam sa provocam o lupta pentru brevete pana dupa sfarsitul anului 2016”, când expirau contractele sale cu Qualcomm.

“Au avut planificat scenariul de doi ani de zle”, a declarat avocatul Qualcomm, Evan Chesler, de la firma Cravath, Swaine & Moore, in timpul procesului intrerupt de saptamana trecuta. “Totul a fost planificat in avans, fiecare dintre acuzatii.” Stirile au iesit la iveala in timpul declaratiei de deschidere a Qualcomm in cadrul procesului de saptamana trecuta. Cei de la CNET au fost in sala de judecata in momentul in care s-au intamplat aceste evenimente, ei fiind printre primii care au anuntat aceasta stire. Iar deoarece cele doua parti au cazut de comun acord, Apple nu a avut niciodata sansa de a rasturna creantele celor de la Qualcomm in argumentele sale de deschidere.

Prin urmare, Apple a avut in plan din start sicane juridice impotriva celor de la Qualcomm. Motivul ar parea a fi preturile exagerate pe care le cerea producatorul de modemuri si procesoare pentru serviciile sale. Iata ca in ciuda acestor planuri, factorul neprevazut numit 5G, combinate cu graba cu care marile rivale Samsung si Huawei au lansat smartphone-uri cu conexiune la aceasta noua retea si cu neputinta celor de la Intel de a se adapta noii tehnologii, a readus Apple la aceeasi masa cu Qualcomm.