Primele 4 aplicatii iOS pentru Mac primesc un upgrade

Apple se bazeaza pe aplicatiile create pentru iPad si iPhone sa fie convertite in Mac ca o modalitate de a aduce o infuzie de energie – si o multime de software noi – in brandul care a consacrat-o pe piata de dispozitive electronice. Aceasta strategie a companiei a inceput la WWDC anul trecut, atunci cand Apple a anuntat ca 4 aplicatii proprii au fost convertite de la iOS la MacOS. Cele patru au fost News, Voice Memos, Home si Stocks. Insa, atunci cand aplicatiile au aparut in MacOS Mojave, acestea nu au fost intampinate cu prea mult entuziasm din partea utilizatorilor Mac, mai ales pentru faptul ca toate cele patru erau rudimentare in cel mai bun caz. 

Acum, se pare ca cei de la Apple sunt determinati sa le fixeze. La WWDC 2019, ce a avut loc la inceputul acestei luni, Apple a anuntat proiectul Catalyst, care simplifica procesul pentru toti producatorii de software sa-si aduca propriile aplicatii iOS pe Mac. Intr-un interviu acordat publicatiei CNET la WWDC, seful Apple Software, Craig Federighi, a confirmat ca cele patru aplicatii iOS convertite pentru format Mac, lansate anul trecut, vor primi actualizari majore pe baza noii tehnologii din Project Catalyst. De asemenea, el a dezvaluit ca aplicatiile respective vor avea parte si de un design nou, pentru a arata mai mult ca niste programe pentru Mac.

“Sunt pregatite imbunatatiri”, spunea Federighi. “Tehnologia de baza s-a maturizat… Unele lucruri sunt de nivel inferior. Unii oameni au “disecat” aceste aplicatii si si-au dat seama ca erau doua jumatati: o jumatate AppKit si o jumatate UIKit, care ruleaza literalmente in diferite procese. Toate acestea sunt unificate acum. Acest lucru a devenit mult mai mult un cadru Mac nativ… Deci, in mod automat, aplicatiile pe care le-am construit anul trecut sunt actualizate. “

Pentru a explica mai bine la ce s-a referit Federighi in limbajul sau de programator… AppKit este acel soft pe care il utilizezi pentru a construi aplicatii MacOS, iar UIKit este softul folosit pentru a construi aplicatii iOS. Prin urmare, s-ar putea ca utilizatorii de Mac sa se poata astepta la o actualizare de considerabila a aplicatiilor News, Voice Memos, Home si Stocks in MacOS 10.15 Catalina .

“Am analizat designul si caracteristicile unora dintre aceste aplicatii si am spus ca putem face acest lucru un pic experienta mai potrivita pentru Mac prin schimbari care sunt independente de utilizarea Catalyst, dar sunt doar decizii de design de echipa”, a spus Federighi. “Cand am citit cateva dintre recenziile initiale ale acelor aplicatii, oamenii spuneau: “Evident, aceasta tehnologie ii provoaca sa faca lucruri care nu sunt potrivite pentru Mac”. Sincer, 90% dintre acestea au fost doar decizii pe care designerii le-au asumat… Oamenii au considerat ca “[n.r. aplicatia] asta este pentru iOS” si, prin urmare, au crezut ca este vorba de un lucru tehnologic. Am spus ca trebuie sa evoluam impreună cu baza noastra de utilizatori in jurul esteticii experientei Mac. Si astfel am facut unele ajustari la aplicatii. “

Aplicatia care are nevoie cel mai mult de o reparatie este Apple News, varianta Mac. Pe iOS, aplicatia a fost un succes rasunator inca de la lansarea sa in 2015, devenind rapid unul dintre cele mai utilizate agregatoare de stiri de pe iPhone si iPad. Pe Mac… nu prea.