Vanzarea Telekom se afla intr-un impas odata cu schimbarea guvernului

Da, vanzarea Telekom este, practic, blocata de schimbarea guvernului. Indiferent daca guvernul condus de presedintele PNL, Ludovic Orban, va reusi sa-si asume functia la Palatul Victoria sau nu dupa votul de azi din plenul Parlamentului. Au aparut zvonuri uin presa conform carora tocmai Ministerul Finantelor ar lua in calcul posibilitatea de a prelua compania, insa problema principala este ca nu exista o lege care sa-i permita. Si astfel situatia uneia dintre principalele companii din domeniul telecom de la noi din tara ramane in aer. Asta, dupa ce, initial, afacerea parea una cat se poate de incheiata. 

Dupa cum am mai explicat intr-un articol p[recedent, atunci cand vine vorba despre Telekom, comapnia e compusa din doua divizii: cea mobila si cea fixa. Cea fixa apartine de statul roman, intrucat reprezinta vechea Romtelecom. Divizia mobila reprezinta fosta Cosmote. Se vorbea despre Deutsche Telekom ca ar fi ajuns la un acord de vanzare a respectivei divizii fixe catre Orange, alta dintre cele mai mari retele aflate telecom operationale pe teritoriul Romaniei. Deci, fosta Romtelecom ar fi urmat sa ajunga la Orange. Dupa care divizia mobila a companiei ar fi urmat sa ajunga la Digi, si astfel ar fi fost completa retragerea Telekom din Romania. Asta era prin septembrie. Suntem la inceputul lui noiembrie si nici una dintre aceste lucruri nu s-a intamplat, dintr-un motiv sau altul. 

Conform unor surse mai informate pe tema acestui subiect, tranzactia dintre aceste companii ar fi picat. Ca urmare, s-a ajuns la o ultima solutie, una cat se poate de disperata in acest sens. Astfel, s-ar fi pus pe masa un proiect de ordonanta care ar fi acordat statului posibilitatea de a cumpera actiuni. Proiectul respectiv a fost initiat de Ministerul Economiei in timpul verii, pe vremea cand nimeni nu ar fi prevazut faptul ca va cadea guvernul PSD intr-un timp atat de scurt. Plus ca a fost adoptata exact ca o solutie de rezerva in cazul in care aceste tranzactii ar fi picat, ceea ce s-a si intamplat. Principala problema consta in faptul ca s-a ajuns la o mica mare intarziere cu acea avizare interministeriala. Acum ar avea toate avizele si s-ar putea declansa procedura. Atata doar ca mai exista o mica mare problema, si anume faptul ca a fost demis cabinetul Dancila. Prin urmare, decizia in cazul Telekom ar urma sa fie luata abia dupa ce se instaleaza noul guvern. 

In orice caz, se pare ca vanzarea catre Orange a operatiunilor fixe de la Telekom Romania ar fi putut avea loc atunci cand am spus, doar ca operatiunea a fost blocata de catre guvern si birocratia din jurul acestei tranzactii. Asta a fost atunci, in momentul de fata nici macar nu exista un guvern care sa se ocupe de aceasta problema (si de multe alte probleme ale tarii). Prin urmare, operatiunea va trebui sa mai astepte cel putin pana la sfarsitul lunii, cand va ajunge pe masa noului guvern daca Orban va fi investit ca premier.