Huawei a lansat noul telefon pliabil Mate X, in China

Intr-un fel, putem spune ca problemele cu Samsung Galaxy Fold au amanat si lansarea Huawei Mate X, in ciuda faptului ca Galaxy Fold a fost lansat, in cele din urma, in septembrie. Pot spune cu certitudine faptul ca socul pe care l-a provocat spargerea telefoanelor Galaxy Fold in pragul lansarii, in aprilie, a fost un soc destul de mare pentru industria tech pentru ca si cei de la Huawei sa-si mai trimita telefonul pliabil la revizuire. Pentru a se asigura de doua ori ca Mate X nu va avea aceeasi soarta ca Galaxy Fold. Bine, venea si pe fundalul conflictului celor de la Huawei cu Statele Unite dupa ordinul executiv al lui Trump. Iar acum, dupa ce s-au linistit apele, sunt gata de lansare, si nu sunt singurii. Si cei de la Motorola au lansat noul telefon pliabil Razr, sau mai bine zis au reinventat gama de telefoane celulare cu clapeta, doar ca acum sub forma de smartphone pliabil. Si mai urmeaza alte lansari de telefoane pliabile pana in primavara anului viitor, cu siguranta.

Din nou, problema cu lansarea celor de la Huawei a fost ca nu a durat prea mult. In cursul zilei de vineri, cei de la Huawei au scos la vanzare telefonul pentru un pret de 16.999 de yuani (in jur de 10.578 de lei in banii nostri) prin intermediul magazinului online, iar stocul se presupune ca a fost epuizat „in cateva minute”. Desigur, dupa cum spun si in titlu, a fost lansat doar pentru China. Ideea e ca nici macar nu a fost o lansare in faza de precomanda, era doar o oferta speciala a companiei chinezesti de Black Friday. Si a fost, evident, la pret redus pentru ca telefonul urmeaza sa apara pe piata contra unui cost mai mare. Insa nu se stie exact cand va fi cazul sa apara si in restul lumii, pentru ca cei de la Huawei s-au axat, momentan, doar pe lansarea in China a telefonului. Cat despre fanii telefonului care nu au avut ocazia sa-si cumpere vineri un Mate X vor avea o alta sansa pe 22 noiembrie, atunci cand va fi scos la vanzare un al doilea lot. 

Tot la un fel de oferta. Astfel, oricine cumpara unul dintre dispozitivele pliabile Huawei Mate X va beneficia, de asemenea, de un discount de 50% pentru reparatii si inlocuiri de ecran la service-urile oficiale ale companiei. Nu pot sa ma pronunt in privinta rentabilitatii acestei oferte, pentru ca pretul unei reparatii intr-unul dintre service-urile oficiale ale unui producator de smartphone-uri costa cat un telefon nou. Doar ca sunt unii care considera ca design-ul lui Mate X s-ar putea dovedi chiar mai sensibil in comparatie cu cel al lui Galaxy Fold (cel care urma sa fie lansat in aprilie, nu varianta actuala). Decizia Huawei de a pune ecranul pe partea exterioara a telefonului a facut noul dispozitiv pliabil „extrem de vulnerabil” la accidentari in opinia multor analisti in acest domeniu. Sa vedem ce vor avea de spus si utilizatorii in aceasta privinta.