Intel da vina pe Qualcomm pentru iesirea sa de pe piata 5G

Bun, motivul pentru care toate companiile importante pe piata de telefoane mobile au reusit sa lanseze cate un telefon cu suport 5G iar Apple nu este pentru ca compania americana nu a avut pana in momentul de fata un modem. Exista si riscul sa se mai amane considerabil lansarea unui iPhone cu suport 5G pana in 2020. Deoarece Intel, partenerul companiei din Copertino la acea vreme, nu a reusit sa duca la bun sfarsit toate procedurile necesare pentru ca productia de componente sa continue neintrerupt pana anul viitor. La acea vreme, Qualcomm si Apple erau in plin proces dupa o colaborare intinsa pe parcursul mai multor ani de zile, si, in ciuda zvonurilor din ce in ce mai insistente pe aceasta tema, scenariul unei eventuale colaborari intre cele doua era mai mult sau mai putin ireal. In 2017, Apple acuza Qualcomm ca ar fi cerut prea multi bani pentru a-i putea folosi modemurile, lucru de la care a pornit doata disputa legala intre cele doua companii. Prin urmare, o astfel de impacare parea aproape imposibila, avand in vedere circumstantele. In cele din urma, insa, avand in vedere ritmul extrem de lent cu care Intel progresa in dezvoltarea modem-urilor, in cele din urma Apple a decis sa rupa parteneriatul cu Intel si sa se impace cu Qualcomm. Pentru a avea un iPhone 5G anul viitor. 

A fost un moment socant. Avocatii celor doua companii isi prezentau argumentele in fata instantei in momentul in care a fost televizata conferinta de presa comuna prin care cele doua companii isi anuntau colaborarea. Evident, procesul a fost abandonat, ceea ce a insemnat o gura de aer pentru Qualcomm, care risca mult de pe urma acestei dispute. 

Qualcomm a fost acuzata, in cadrul lunii mai 2019, ca practicile sale de licentiere ar fi incalcat legile antimonopol din Statele Unite ale Americii. Compania americana producatoare de componente a anuntat ca va depune un recurs la adresa deciziei, in ciuda dovezilor care atesta acuzatiile ca fiind adevarate. Steven Rodgers, vice-presedintele executiv al celor de la Intel, intervine pentru a spune despre compania sa ca este exemplul perfect al efectelor negative pe care practicile celor de la Qualcomm le-ar fi putut avea asupra altor jucatori pana in momentul de fata. „Intel a luptat aproape un deceniu pentru a construi o afacere profitabila cu modemuri. Am investit miliarde, am angajat mii, am achizitionat doua companii […] Intel nu a putut depasi barierele artificiale si insurmontabile ale concurentei corecte create prin schema Qualcomm si a fost nevoit sa paraseasca piata in acest an”, a explicat vice-presedintele intr-o postare pe blog.

Cu alte cuvinte, imediat dupa ce Apple si Qualcomm s-au impacat, Intel a vandut toata divizia de modemuri pentru telefoane mobile catre Apple, la pretul de un miliard de dolari. Evident, cei de la Intel pun acest lucru pe seama Qualcomm in dauna incapacitatii lor de a produce un modem 5G suficient de bun pentru ca Apple sa poata sa lanseze un iPhone cu suport 5G pana in 2020.