Telefoanele din 2020 ar putea avea butoane virtuale in loc de cele fizice

Se pare ca, incepand de la anul, ar incepe sa apara telefoane care sa foloseasca butoane virtuale in loc de cele fizice. Aceasta mutare ar face telefoanele de anul viitor mult mai rezistente la apa. Poate nivelul de rezistenta al acestora ar putea creste semnificativ de la standardul maxim IP67 in urma acestor demersuri. Deci, incepand de anul viitor, unele telefoane vor inlocui butoanele fizice pentru putere si volum cu senzori ultrasonici incorporati in ecranul telefonului care vor urma sa alimenteze butoane virtuale ale acestor telefoane. Printre avantajele pe care le prezinta o astfel de masura se numara: o mai buna impermeabilizare si durabilitate, cel putin in ochii sistemelor de pornire UltraSense Systems care spera sa valorifice ideea cat se poate de mult in acest sens.

Atunci cand este timpul sa apesi butonul de pornire sau sa maresti volumul de pe telefoanele de astazi, cel mai probabil ca te enerveaza faptul ca trebuie sa apesi telefonul pentru a realiza acest lucru. Ei bine, UltraSense, care a iesit din modul de test in cursul zilei de marti, a detaliat acum primul sau produs, un pachet mic de cip de doar 1,4 mm cu 2,4 mm și 0,5 mm adancime, care genereaza unde sonore inaudibile.

Senzorul, care va fi prezenin cadrul conferintei CES ce va avea loc luna viitoare, se numește TouchPoint si prezinta un senzor prin care isi poate da seama in ce masura apesi un buton, analizand modul in care respectivele unde sonore se disperseaza sau reflecta. De asemenea, se poate spune exact si cand nu ar trebui sa răspundă, cum ar fi de la stropirea de apa sau lovirea cheilor, a declarat Dan Goehl, directorul de afaceri UltraSense.

Primele cinci companii de telefoane evalueaza sau incorporează senzori TouchPoint, iar primele telefoane care le folosesc ar trebui sa ajunga la jumatatea anului 2020, au spus cei de la UltraSense. Producatorilor de telefoane mobile le place aceasta tehnologia, intrucat asta inseamna faptul ca nu ar mai trebui sa taie atatea gauri pentru butoanele reale din sasiul telefonului si să le linieze cu garnituri pentru a pastra lichidele. Iar senzorii costa cam la fel cat costa si butoanele fizice, aproximativ 2 dolari. 

Inca nu este clar in ce masura va aparea UltraSense pe telefoane de tip flagship sau pe modele cu profil inferior, unde producatorii ar putea fi dispusi sa-si asume mai mult un risc. Dar tendinta in industria calculatoarelor este clara: piesele mobile si componentele mecanice dispar. „Consumatorii prefera butoanele reale, pentru ca suntem facuti sa ne placa tactilitatea”, a spus analistul Techsponențial, Avi Greengart. „Dar, uneori, sunt si avantaje imense – impermeabilizarea, costul, durabilitatea, designul – unul dintre lucrurile pe care [n.r. acest senzor] le-a reusit. In fine, ideea este ca aceasta tehnologie ar permite si producatorilor de telefoane mobile sa dezvolte modele care sa fie mult mai rezistente la apa datorita lipsei de butoane fizice. Pentru ca ramane mai mult spatiu pentru dezvoltarea unei astfel de tehnologii.