Apa distilata facuta acasa

Apa distilata este un mare ajutor in casa omului atat pentru mentinerea curateniei intr-un acvariu, curatarea unei masini de spalat, a umidificatorului, dar si echipamentele de sanatate ar trebui sa fie curatate cu apa distilata. Din cauza pandemiei de coronavirus, apa distilata nu se mai gaseste atat de usor ca pana acum, dar poti sa faci apa distilata chiar la tine acasa, fara sa mai trebuiasca sa cauti in toate magazinele. Mai jos voi explica cum poti sa faci acest lucru. 

Mai intai haideti sa clarificam diferenta dintre apa de la robinet, apa filtrata, purificata si distilata. Calitatea apei de la robinet variaza in functie de localitatea, locul in care locuiesti si poate contine substante chimice folosite in tratarea apei municipale. In unele locuri apa de la robinet nu mai este potabila si lumea recurge la apa filtrata. Apa filtrata este tot apa de la robinet, dar care trece printr-un filtrul pe care l-ai montat la robinet, fie printr-un vas care are un filtru. Acesta ajuta la eliminarea subtantelor chimice, precum clorul sau diferite pesticide de cupru sau plumb. Mai pot elimina gusturile si mirosurile urate. Apa purificata trece printr-un proces mai complex ca apa filtrata, pentru ca elimina poluantii chimice, ciupercile, bacteriile si apa purificata se poate gasi si intr-un magazin in sticla. Apa distilata este ceva mai mult decat apa purificata, dar mai ieftina si mai usor de facut. La fel ca si cea purificata elimina toate impuritatile. Trebuie sa incalzesti apa de la robinet pana cand se transforma in vapori de apa. Cand ei condenseaza lasa in urma reziduuri minerale, iar lichidul condensat este apa distilata. Dar dea elimina si mineralele naturale, de aceea nu e recomandat sa bei apa distilata ca pe apa potabila, zilnic. Iar apa distilata nu trebuie pastrata in orice recipient, ci intr-unul din otel inoxidabil sau sticla. 

In procesul de distilarea a apei, apa trece prin toate starile, lichid, gazos si solid. Incalzesti apa (lichid), ea condeseaza vapori (gazos) si colectezi condensul cu ajutorul ghetii (solid). 

Mai intai, aseaza un vas mare pe aragaz in care toarna 8 cani de apa. Apoi aseaza o oala mai mica in acel vas si ea va pluti. Dupa aceea, regleaza focul la mic sau mediu, fara sa fierbi apa. Acum, pune un capac cu susul in jos pe oala. Pregateste gheata si aseaza-o deasupra capacului pentru procesul de condensare. Acum trebuie sa astepti si e posibil sa fie nevoie sa mai umpli capacul cu gheata de vreo 2 sau 3 ori. Apa care se afla in oala mica este apa distilata, dar din 8 cani se obtine o cana si un sfert. 

Asadar, sa faci apa distilata acasa nu este greu, doar ca nu este sanatos sa bei apa distilata in fiecare zi ca apa potabila, ea este buna in alte conditii.