Tesla, data in judecata de o agentie din California pentru discriminare rasiala

„Dupa ce a primit sute de plangeri de la muncitori, DFEH a gasit dovezi ca fabrica Tesla din Fremont este un loc de munca segregat rasial, unde lucratorii de culoare sunt supusi insultelor rasiale si discriminati in sarcinile de munca, disciplina, salariu si promovare, creand un mediu de lucru ostil”, a declarat Kevin Kish, directorul agentiei Department of Fair Employment and Housing (departamentul pentru ocuparea echitabila a fortei de munca si a locuintelor, pe scurt DFEH), a declarat intr-un comunicat pentru cei de la The Wall Street Journal. Tesla nu a raspuns unei solicitari de comentarii din partea publicatiilor si trusturilor media din presa americana, dar a criticat investigatia agentiei intr-o postare pe blogul oficial, postata in cadrul zilei de miercuri.

„Tesla se opune cu fermitate tuturor formelor de discriminare si hartuire si are o echipa dedicata de Relatii cu Angajatii care raspunde si investigheaza toate plangerile”, au spus cei de la Tesla in cadrul postarii. Cei de la Tesla au mai tinut sa numeasca darea in judecata a companiei ca fiind una „nedrepta si contraproductiva”, subliniind faptul ca este „ultimul producator de automobile ramas in California” si ca forta de munca a fabricii sale din Fremont este predominant minoritara. 

Procesul agenției vine la o zi dupa ce o femeie gay de culoare care a lucrat anterior la o alta fabrica Tesla din California a intentat un proces impotriva companiei, sustinand ca aceasta a ignorat insultele rasiale si homofobe, dar si vatamarile corporale pe care lucratoarea le-a suportat in cadrul activitatii sale in companie. Kaylen Barker, care a lucrat la fabrica Tesla Lathrop, a sustinut ca a fost lovita cu o unealta de slefuit de un coleg alb care a folosit insulte rasiale si alte cuvinte jignitoare indreptate impotriva ei, potrivit procesului intentat marti in județul Alameda. Cel mai trist este faptul ca suntem in 2022 iar razboiul rasial in America inca este o problema de actualitate suficienta pentru a crea conditii discriminatorii si un mediu de lucru nesigur pentru persoanele de culoare. Unele lucruri nu se schimba niciodata. Conform procesului, angajata alba a fost concediata, ca ulterior sa fie reangajata doua saptamani mai tarziu „fara nici un avertisment sau explicatie” in privinta deciziei, a sustinut Barker in plangerea impotriva companiei. Evident, cei de la Tesla nu au raspuns imediat unei solicitari de comentarii nici in legatura cu acest caz.

Fondatorul si CEO-ul Elon Musk a anuntat planurile in octombrie de a muta sediul corporativ al companiei din California in Texas, dar a mai spus ca Tesla va continua sa se extinda in California. In cadrul aceleasi luni, Tesla a fost obligata sa plateasca despagubiri de aproape 137 de milioane de dolari intr-un proces in care se pretindea ca un fost angajat de culoare a fost supus abuzului, discriminarii si hartuirii rasiste la sediul companiei din Fremont.

Tesla nu este singura companie care a atras atentia DFEH din aceste considerente in ultimii ani de zile, fiind vizate multe alte companii din Silicon Valley in cazuri de asemenea anvergura. Intr-un proces in iulie, agentia a acuzat gigantul de jocuri Activision Blizzard ca discrimineaza femeile si ca promoveaza o cultura a muncii toxice. Microsoft, care a declarat in ianuarie ca va cumpăra producatorul de jocuri pentru aproape 69 de miliarde de dolari, s-a angajat sa schimbe cultura Activision.

Cu o luna mai devreme, dezvoltatorul de jocuri Riot Games a fost de acord sa plateasca mai mult de 100 de milioane de dolari pentru a solutiona un proces pentru discriminare de gen si hartuire sexuala in 2018, intentat de agentie. Iar acestea sunt doar cateva din cazurile ce au iesit la lumina dupa ce oameni care nu au mai suportat situatia au luat cuvantul.